7. Goaja

Gója

Suroviny :

Bravčové črevá

0,5 kg Hrubá múka,

 1 čl soľ, 

1 čl čierne korenie,

1 čl červená paprika

2 čl  najemno nasekana petržlenová vňať

1 čl rasca mletá

1 čl vegeta

1 čl  majoránka

 

Postup

Črevá dôkladne umyjeme - ak sú čerstvé tak v cibuli a cesnaku a potom teplou vodou – niekoľkokrát - kým nie sú biele a nezapáchajú.

Toto je najdôležitejšia časť prípravy tohto jedla.

Črevá necháme odtiecť najlepšie zavesené

Do misky si dáme múku a zmes korenín a črevo otočíme – vyvrátime, naplníme pripravenou zmesou. Nenaplníme úplne. Plnka pri varení zväčší niekoľkokrát svoj objem.

Naplnené črevá dáme variť do vriacej vody na asi 40 min. Potom ich vyberieme  a dáme upiecť do rúry na 180oC asi na  35 – 45 min kým nie sú zlatisté a navrchu chrumkavé.

Podávame s chlebom, zemiakovou kašou podľa chuti. Ako príloha- kyslá uhorka, čalamáda, surová cibuľa.