6. Párance

Párance

Suroviny 

250g  hladká múka

250g  polohrubá múka

voda

údené koleno -  alebo údené rebrá.

2. petržleny

3. mrkvy

6-7 celých zemiakov

Vňate  z petržlenu a zeleru

Fazuľa – deň vopred namočené v studenej vode.

400g nivy

5-6 feferónov

 

Postup

Do veľkého hrnca dáme variť vodu a pridáme k nej soľ a do tej vody dáme variť scedenú fazuľu, zemiaky, mrkvy, petržleny. Vyberáme postupne, ako sú suroviny dovarene na plech.

Medzitým si pripravíme cesto ktoré musíme dobre vypracovať a nechať oddýchnuť aspoň 15 min pod utierkou .

Kým cesto oddychuje môžeme vybrať mrkvu petržleny a zemiaky na plech  a hádžeme  do hrnca v ktorom sa ešte varí fazuľa  trhané párance – buchlo. Párance sú hotové  keď vyplávajú na povrch vyberáme ich vareškou, neoplachujeme a dáme na plech k zelenine a zemiakom k na záver pred vybratím fazule ako poslednej z hrnca vhodíme na niekoľko minút do vriacej vody vňate z petržlenu a zeleru.

Všetky suroviny máme na plech a zmiešame ich so zmesou - postrúhaná niva, roztlačené feferóny, olej .

Na vrch  nahádžeme  mäso z vyvareného  údeného kolienka. Kolienko sa musí variť dlhšie až dovtedy kým sa mäsko neoddeľuje od kosti samé.

Podávame so surovou cibuľou. Môžeme použiť  namiesto  nivovej zmesi aj lečo. Namiesto fazule čerstvý lúpaný hrach.

Toto jedlo sa jedlo z jedného plechu - nenaberalo sa na taniere.