5. Posúch

Dusene mäso a posuch na rómsky spôsob

Suroviny:

0,5kg polohrubej múky

0,5 kg hladkej múky

Sóda bikarbóna / na 1 kg  múky asi 1  čajovú lyžičku

Soľ

Voda podľa potreby

 

Postup :

V miske dobre  zmiešane všetky suroviny a vypracujeme  hladké cesto, ktoré sa nelepí na okraje misky. Poprášime ho múkou a necháme  odpočívať 15-20 min prikryté utierkou.

Potom cesto rozdelíme na menšie bochníky a ešte chvíľu necháme postáť.  Každý bochník  vyvaľkáme  na  placku hrúbku asi  3-4 mm a okraje mierne ponaťahujeme. Dáme piecť na sporákovú platňu, ktorú predtým  očistíme, alebo na suchú panvicu.

 

Dusené mäso suroviny:

1 kg bravčová lopatka,

0,5 kg bravčové rebrá,

1 stredne veľká  cibuľa,

3 strúčiky cesnaku,

1 čl  vegety,

1 čl  soli, 

1 čl   čierne korenie,

1 čl  sladká paprika  červená ,

1l majoránky,  

0,5 dcl oleja  alebo masti  1 -2 šálky vody.

Rebrá presekneme a nakrájame   pozdĺž kosti  na menšie kúsky.  Lopatku nakrájame na väčšie kúsky. Do hrnca dáme na masť speniť cibuľu a cesnak  a pridáme mäso a všetky koreniny. Mäso pražíme aspoň 10 min , aby sa zatiahlo. Potom prilejeme vodu aby bola zároveň  s hladinou mäsa a pod pokrievkou  dusíme   asi 40 min. Do šťavy si môžeme podľa chuti pridať aj  feferón  - mäsko bude pikantnejšie .

K dusenému mäsku podávame bokholi