3. Halušky

Halušky  s hovädzinou 

Suroviny : 

2 kg hovädziny – stehno zmiešané s hovädzím plieckom – resp. iný druh podľa výberu. Je dobré keď bude  menšia  časť mäsa aj tukovejšia- mastnejšia ,

1 veľká  cibula, 3-4 strúčiky cesnaku, 

1,5 čl červenej sladkej papriky,

1 lyžička soli, 

1 čl  vegety, čierne korenie podľa chuti,

1 čl  mletá rasca,

1,5 dcl oleja  alebo 3 lyžice domácej masti asi 1 kg polohrubej múky, 

1 vajce,  

6-7 celých zemiakov,

Voda

Postup :

V hrnci upražíme  na  oleji alebo masti  cibuľu  a cesnak pridáme  mäsko   a koreniny  pražíme v hrnci kým sa mäso nestiahne – cca 10 min  zalejeme  vodou  asi 1,5  cm nad povrch mäsa.  V tlakovom hrnci pripravujeme asi 40 min. Ak  budete  pripravovať mäso v klasikom hrnci, je treba variť dlhšie a dusiť pod pokrievkou hodinu aj viac.

Medzitým si pripravíme halušky  a do ďalšieho hrnca dáme variť  aj celé zemiaky   so soľou. V miske zmiešame  múku, soľ, 1 vajce a vodu a vymiešame polotuhé cesto z ktorých urobíme halušky. Halušky vyberáme keď vyplávajú na povrch oplachujeme ich  a dáme  do spoločnej misky s uvarenými zemiakmi. Halušky so zemiakmi podávame s pripravenou hovädzinou . Ako príloha môže byťsurová cibuľa, baranie rohy, feferóny. Každý podľa vlastnej chuti.