Kysnutý makový závin
Suroviny :
1k g hladká
3 dl mlieko
1 kocka droždie
150 dkg cukor kryštálový
Štipka soľ
200g pokrájaného masla – palmarín, hera
400 g mak pomletý
podľa potreby cukor kryštálový
2 vanilkové cukre
na posypanie cukor práškový
2 dcl vriaceho mlieka
Postup:
V prvom rade si treba pripraviť kvások. Do misky dajte rozdrvené droždie, zalejte ho teplým mliekom a pridajte cukor. Nechajte vykysnúť na teplom mieste asi 10 minút.
Zatiaľ si dáme do misky suroviny na cesto a prilejeme ku nim kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.
Príprava makovej plnky: mak si pomelieme a pridáme k nemu kryštálový cukor podľa potreby. Na 400 g maku asi 3 hrste cukru a aj vanilkové cukre.
Dáme zovrieť mlieko a horúcim mliekom postupne zalievame mak – sparíme ho. Pripravenou plnkou naplníme závin.
Cesto vyvaľkáme asi na 0,4 mm na rovnomerný plát. Na cesto natrieme olej , alebo pokvapkáme roztopeným maslom a rovnomerne navrstvíme makovú plnku . Cesto zvinieme a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 170oC asi 25 min. Pred pečením ešte vrch závinu potrieme celým rozšľahaným vajíčkom.
Po vybratí z rúry ešte horúci koláč posypeme práškovým cukrom.
Tento závin môžeme plniť aj inými plnkami – orechová, tvarohová.
Z 1 kg múky a tohto množstva surovín nám vyjdú 2 poctivé veľké záviny bohaté na mak.
Čierny čaj s bylinkami a ovocím
Suroviny :
Kvalitnejší čierny čaj – asi 2 čajové lyžičky
sezónne ovocie - ríbezle, maliny, čučoriedky, jablko – podľa chuti . Na l čaju z každého druhu asi 1 veľkú lyžicu.
Liter vody
cukor
Postup
Do nádoby vložíme na 1l vody asi 1,5 lyžice sypaného čierneho čaju a ovocie podľa vlastného výberu. Zmes čaju a ovocia zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať asi 10 min. Potom ho scedíme. Horúce ovocie vyberieme a môžeme naukladať do pohárov. Do čaju si pridáva každý cukor podľa vlastnej potreby.