1. Koláč

Kysnutý makový  závin a čierny čaj s bylinkami a ovocím

Kysnutý makový  závin

Suroviny :

1k g hladká

3 dl mlieko

1 kocka droždie

150 dkg cukor kryštálový

Štipka soľ

200g pokrájaného masla – palmarín, hera

400 g mak pomletý

podľa potreby cukor kryštálový

2 vanilkové cukre

 na posypanie  cukor práškový

2 dcl vriaceho mlieka

 

​Postup:

V prvom rade si treba pripraviť kvások. Do misky dajte rozdrvené droždie, zalejte ho teplým mliekom a pridajte cukor. Nechajte vykysnúť na teplom mieste asi 10 minút.

Zatiaľ  si dáme do misky  suroviny na cesto a prilejeme ku nim kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime  múkou  a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.

Príprava makovej plnky: mak si pomelieme  a pridáme k nemu  kryštálový cukor podľa potreby. Na 400 g  maku asi 3 hrste  cukru  a aj vanilkové cukre.

Dáme zovrieť mlieko a horúcim mliekom postupne zalievame  mak – sparíme ho. Pripravenou plnkou naplníme závin.

Cesto vyvaľkáme asi na 0,4 mm na rovnomerný plát. Na cesto  natrieme  olej , alebo pokvapkáme roztopeným maslom  a rovnomerne  navrstvíme makovú plnku . Cesto zvinieme  a dáme piecť do vyhriatej rúry  pri teplote  170oC  asi 25 min. Pred pečením ešte  vrch závinu potrieme celým  rozšľahaným vajíčkom. 

Po vybratí  z rúry ešte horúci koláč posypeme práškovým cukrom.

Tento závin   môžeme plniť aj inými plnkami – orechová,  tvarohová.

Z 1 kg múky a tohto množstva surovín nám vyjdú 2 poctivé veľké záviny bohaté na mak. 

 

Čierny čaj s bylinkami a ovocím

Suroviny :

Kvalitnejší čierny čaj – asi 2 čajové lyžičky

sezónne ovocie  - ríbezle, maliny, čučoriedky, jablko – podľa chuti . Na l čaju  z každého druhu  asi  1 veľkú lyžicu.

Liter vody

cukor

 

Postup  

Do nádoby vložíme  na 1l vody  asi 1,5 lyžice sypaného čierneho čaju a ovocie podľa vlastného výberu. Zmes čaju a ovocia zalejeme   horúcou vodou  a necháme  lúhovať asi 10 min. Potom ho scedíme. Horúce ovocie vyberieme a  môžeme naukladať do pohárov. Do čaju si pridáva každý cukor podľa vlastnej potreby.